FOGORVOSI RENDELŐ
GYERMEK ÉS FELNŐTT FOGSZABÁLYOZÁS, FOGKŐ ELTÁVOLÍTÁS, FOGFEHÉRÍTÉS, ESZTÉTIKUS TÖMÉS, GYERMEK FOGÁSZAT, GYÖKÉRKEZELÉS, IMPLANTÁCIÓ, ÁLTALÁNOS FOGÁSZAT

Bejelentkezés: +36 1 613 3453 | Cím: 1027 Budapest, Margit körút 64/b - I. em. 9. | Nyitva tartás: Hétfő – Péntek 8:00-20:00 | E-mail: netfog@netfog.hu

Gyermek fogszabályozás

Gyermekkorban gyorsabb és könnyebb

Nagy jelentősége van a fogszabályozás gyermekkorban való elkezdésének, hiszen így később akár egészséges, maradó fogak eltávolítása vagy komolyabb műtétek is elkerülhetők. Bizonyos esetekben pedig elegendő csupán a kivehető készülék hordása és nem szükséges idősebb korban a rögzített készülékes kezelés. További előny, hogy a gyermekek könnyebben megszokják a készülékeket, ezáltal kellemesebb élményt nyújt számukra a kezelés.

A kivehető fogszabályozó készülékes kezelés tipikus időszaka a gyermekkor, egy-két speciális kivételtől eltekintve. Már az első néhány maradó fog előtörése után megkezdhető a kezelés, ez átlagosan 6-7 éves kor körül következik be. Fontos ez az időszak, hiszen sok készülék csak vegyes fogazatban használható úgy, hogy megfelelő eredményt hozzon. Ez az időszak a gyermek életkorától függően akár több évig is tarthat.

Kamaszkorban, amikor a gyermekeknek már az összes tejfoga kihullott, akkor válik aktuálissá a rögzített készülékes kezelés. Ebben az időszakban még rugalmasabb a csont, mint felnőtt korban, ezáltal a kezelés gyorsabban és könnyebben kivitelezhető. Általában másfél évig kell viselni a fix fogszabályozót, majd még egy évig kell egy éjszakai készüléket hordani, hogy a fogak teljes mértékben megszilárduljanak az új helyükön.

Fogszabályozó kezelés menete a netFOG rendelőben:

  1. A fogazat és az állcsontok helyzetének vizsgálatán kívül az orvos minden olyan kérdést is megvitat a szülőkkel, melyeknek jelentősége lehet a kezelés során (pl. ujjszopás).

  2. A szerzett információk birtokában a kezelőorvos felvázol egy kezelési tervet és annak hozzávetőleges költségét.

  3. Lenyomatvétel az alsó és felső fogívről, továbbá két speciális röntgen elkészítése. A lenyomatból kiöntött minták és a röntgenek szükségesek ahhoz, hogy az orvos minden részletre kiterjedő, egyénre szabott kezelési tervet tudjon készíteni. Ezen kezelési terv birtokában már a kezelés pontos költsége is kiszámítható.

  4. A kezelési tervtől függően vagy a kivehető fogszabályozó készülék átadása vagy a rögzített fogszabályozó beragasztása következik. Az orvos ezután felvilágosítást nyújt a készülék használatára, hordására és tisztítására vonatkozóan.

  5. Esettől függően 4-8 hetente kell visszajönni a rendelőbe a készüléken való állítás céljából.